Világegyetem

A Gawker krémje magyarul
A Gawker krémje magyarul

Durva lesz az új BMW M3, izé, M4

Illustration for article titled Durva lesz az új BMW M3, izé, M4

A napokban beszélgettünk Petrány Máté kollégával az M3 bipoláris természetéről, miszerint a páratlan szériák az igazán jó autók. Az új lesz az ötödik M3, ennek megfelelően igazán jó autó lesz, még ha M3 helyett M4-nek is fogják hívni. Megnéztük a számokat.

Advertisement

Az M3 a nyolcvanas évek közepén született mint a kis BMW (E30) kikönnyített, versenyautósított variánsa, azóta készítenek minden hármas BMW-ből. A második széria (E36) jó nagy és nehéz volt, személyes kedvencem, a harmadik (E46), könnyű, gyors, gyönyörű, a velőtrázó S54B32 motorral, a negyedik (E92) megint nagy és nehéz, mondjuk jó gyors is, de miért nyom 1655 kilót egy kis sportkupé és miért kell bele négyliteres V8?

Hat év után jön az új, immáron M4 néven, visszakapja a V8 helyett a soros hathengeres motort, ráadásképp két turbóval, így 400 helyett 500 Nm nyomatéka lesz nagyjából ugyanakkora teljesítmény mellett. Ott van kikönnyítve, ahol lehet, 80 kilóval lesz könnyebb elődjénél. Ahogy Máté fogalmazott: húz majd, mint egy mozdony – egy könnyű mozdony.

Advertisement

Persze hogy milyen lesz vezetni, az majd később derül csak ki, de be fogunk számolni róla.

Share This Story

Get our newsletter